In de actieve stad Wijk bij Duurstede zijn er de hele zomer evenementen. Hier kunnen we prima meerdere dagen liggen, de omgeving verkennen en genieten van alles wat Wijk bij Duurstede te bieden heeft. De Wijksehaven biedt goede faciliteiten. Havenmeester Harry heet je van harte welkom. De haven ligt vlakbij het centrum. Iets verderop, ook op loopafstand van de stad, is een grotere jachthaven van Watersportvereniging Rijn en Lek.
Rijke geschiedenis
Je zou het nu niet zo snel meer zeggen maar Wijk bij Duurste was ooit het centrum van wereldhandel en er was veel bedrijvigheid en rijkdom. Hoewel de rivieren nu heel anders lopen, lag Dorestad op de splitsing van de Rijn en de Lek. Er was verbinding met zee en met het achterland. Het water bood in eerste instantie ook bescherming tegen aanvallen van wilde stammen.
Eeuwen eerder hadden de Romeinen de plaats al ontdekt. Ze bouwden hier de noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes, waarschijnlijk fort Duristate. Anders dan het verderop gelegen fort Trajectum zijn van Duristate geen resten gevonden. De naam Duristate bleef wel en werd Dorestad.
De inwoners van Dorestad bouwden in de Middeleeuwen lange houten steigers in de rivier waar schepen konden aanleggen. Ook werden er munten geslagen met het opschrift DORESTATI FIT (in Dorestad gemaakt) die in een groot gebied zijn teruggevonden. De Vikingen kregen ook lucht van het succesvolle Dorestad. Handel drijven was niet de stijl van de Noormannen. Als ze kwamen dan roofden ze de hele stad leeg. Dorestad werd meerdere keren geplunderd. Door de terugkerende Vikingen en door het verzanden van de rivier verlegde het handelscentrum zich naar het beter beschermde Utrecht en Tiel.
Unieke molen
Vanuit de haven zien we meteen de korenmolen Rijn en Lek, gebouwd in 1659. Het is een zeer vroeg exemplaar van een stenen bovenkruier en daardoor zeer uniek. De molen is gebouwd op een van de stadspoorten. Onder de molen is een fijn terras met lekkere zelfgemaakte taarten.
Vikingen
De vikingen brachten ramp en verderf naar Wijk bij Duurstede maar het lijkt erop dat de inwoners van het oude Dorestad dat inmiddels zien als onderdeel van de stad. Er is een schitterende replica van een vikingschip waar je in de zomer dagtochten mee kunt maken. En elk jaar is er in september een Vikingmarkt. In de zomer zijn ook de beroemde Lekko-dagen waarbij de haven vol ligt met historische motorschepen.
Varen
Vanuit Wijk bij Duurstede kunnen we vier kanten op. Willen we naar het zuiden dan gaan we het Amsterdam Rijnkanaal op en komen we bij Tiel en de rivier de Waal. Gaan we de andere kant op, dan komen we langs Utrecht, waar we de stad in kunnen. Het Amsterdam Rijnkanaal is rechttoe-rechtaan en er varen grote vrachtschepen met flinke snelheden. Het is veel leuker om op de Lek te varen. Stroom afwaarts komen we langs Culemborg en Vreeswijk bij Nieuwegein. Gaan we naar het oosten, dan komen we op het mooiste gedeelte van de Lek. Tussen Rhenen en Wageningen heeft de Lek de Heuvelrug afgesleten en naast het vaarwater gaat het on-Nederlands steil omhoog. De uiterwaarden zijn mooi begroeid en langs de Lek zijn diepe grindgaten waar je heerlijk kunt liggen.
Tenslotte begint de Kromme Rijn ook bij Wijk bij Duurstede om uit te monden in de Utrechtse Singels en de Oude Gracht. Maar deze rivier is alleen toegestaan voor kano’s en ongemotoriseerde schepen. In Wijk bij Duurstede is de Kromme Rijn afgesloten met een sluisdeur.
Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Vaarmarkt. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@vaarmarkt.nl of contact hem via linkedin.