Het eiland-gevoel op de Markerwadden

Markerwadden

Een bezoek aan de Markerwadden. Op eigen kiel naar de echte Waddeneilanden is voor de meeste schippers een brug te ver. Maar op de Markerwadden beleef je hetzelfde eiland-gevoel. En het ligt gewoon in het Markermeer en is met mooi weer voor iedereen bereikbaar.

Als een tropisch archipel verschijnt en witte streep zand met donkergroene bosjes op de horizon. Langzaam komt het eiland dichterbij. Het strand wordt breder en nu zijn ook de houten gebouwtjes te onderscheiden. We zien de hoge masten van een driemaster achter de huisjes. Iets verderop de typische gebogen uitkijktoren met de roestbruine bovenkant. 

De Markerwadden bestaan uit een groep eilanden die door een duinlandschap met strand wordt beschermd tegen de golven uit het zuidwesten, de meestvoorkomende windrichting in ons land. Het grootste gedeelte is beschermde, natte natuur. Maar er is een haven en een klein dorpje waar we ons prima kunnen vermaken.

Naar de Markerwadden varen

De Markerwadden liggen in het oostelijke deel van het Markermeer. De eilandengroep is vanuit elke haven van het Markermeer aan te varen. Het meest dichtbij ligt Lelystad. Vanuit deze haven is het rond de vijf mijl, een uur varen. Schepen die vanuit het noorden komen, varen na het naviduct van Enkhuizen nog een mijl of acht. Maar met bijvoorbeeld Muiden als vertrekhaven is het een stuk verder. Met twintig mijl voor de boeg is het dan ruim een dagdeel varen. Dan is op en neer varen geen optie meer. Dat is ook iets om vooraf rekening mee te houden: op de Markerwadden zijn geen winkels, zorg voor voldoende eten en drinken aan boord.

Het eiland heeft een goed beschutte haven. Er zijn 26 ligboxen en er is een stapelhaven. Reserveren is niet mogelijk. 

Faciliteiten

Winkels zijn er niet maar op de Markerwadden, is gelukkig wel een eilandpaviljoen met terras. De menukaart is eenvoudig want het eiland is off-grid. Er is geen stroom- of wateraansluiting. Het paviljoen wordt gerund door vrijwilligers en die zetten graag een kop koffie of thee. Er zijn ook broodjes te koop. Van maart tot eind oktober is het paviljoen open van elf tot vijf. 

Omdat het eiland off-grid is, is er uiteraard ook geen walstroomaansluiting voor schepen. Ook andere faciliteiten als een aftappunt voor vuilwater, afvalcontainer heeft de haven niet.

Gelukkig kun je als havengast in het hoogseizoen wel gebruik maken van douches en toiletten op het eiland. In de winter zijn deze faciliteiten gesloten. 

Wat is er te doen?

Natuurlijk genieten we eerst van van onze vaarreis naar deze bijzondere bestemming. We kunnen de kleine nederzetting verkennen en de omgeving van de haven. Iets ten noorden van de houten gebouwen is de bijzondere uitkijktoren. Vanaf dit punt kunnen we de hele archipel overzien. Het geeft een mooi beeld van de kleurrijke natuur die zich hier volop aan het ontwikkelen is. We hoeven niet alleen te kijken, we kunnen ook het gebied in. Er zijn lange vlonderpaden en bijzondere uitkijkposten die ook een blik onder water geven. Er is een wandelroute van 2,5 kilometer en een langere route van 6 kilometer. Voor wie niet van wandelen houdt is er het strand waar de zon-liefhebbers lekker hun handdoek kunnen uitspreiden en de hele middag kunnen genieten van een goed boek. Kortom de Markerwadden zijn een mooie bestemming om er even helemaal uit te zijn.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Vaarmarkt. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@vaarmarkt.nl of contact hem via linkedin

Vond je dit interessant? Deel het met anderen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Geschreven en/of gepubliceerd door

Klaas Wiersma

Lees ook

De Groene Route op Hiswa te Water 2025: hét kompas voor duurzaam varen

Amsterdammer ontwikkelt eerste ‘surf-kas’ die kanaalwater zuivert

Team X-Esteem klaar voor legendarische Rolex Fastnet Race 2025

Vaarpartners